søndag 30. august 2015

Godt tilbehør

En trenger ikke spise kjedelig mat når man skal holde seg til paleokosthold. Tvert imot synes jeg paleomat i motsetning mye "vanlig" (egentlig uvanlig) mat er mye mer smaksrikt. Jeg fikk meg en aha-opplevelse da jeg skulle kose meg med et pølsebrød en dag, etter å ha spist paleomat i lang tid. Det smakte omtrent ingen ting... Og jeg som alltid har elsket tørre pølsebrød, ble en smule overasket ja. 

Her er noen nyttige eksempler på paleogodkjent stæsj med masse helt ekte smak til å pimpe opp mat med. Her får du blant annet gode bakterier, vitaminer og masse smak helt uten kunstige smakforsterkere og andre e-stoffer.


Fermentert tomatsaus/tacosaus:

- 1 pk hakket tomat (økologisk). Eller friske tomater i samme mengde ( hakkes opp)
- 1 glass økologisk tomatpure
- 1 1/2 hakket løk
- hvitløk, hakket ca. 2 fed
- 2 ss øko. honning( gjerne rå)/ lønnesirup
- 3 ss eddik, helst økologisk ( funket også ned vanlig epleedikk)
- 3 ts havsalt (maldon)
- ønsket krydder/ urter ( f.eks persille eller gressløk)
- for tacosmak: kayennepeppet 1/2 ts, 1 ts paprika og 1-2 ts spisskummen

Bland alt sammen, hell i glass og la det stå framme på benken i 2-3 dager, med lokket løst på. Luft må slippe til! Det vil dannes det gode helsefremmende bakterier, smaken blir bedre og holdbarheten øker betraktelig. Holder seg noen uker i kjøleskap. Denne sausen smaker godt til det meste. Blant annet: egg, fisk, salat, pølse, kjøttboller, på eller i omelettrøra for å nevne noe. Og den smaker bedre en tomatketchup!

Klarnet smør/ ghee:

- 1 pk smør

Smeltes i kasserolle over moderat varme i 15-20 minutter til melkeproteinene ( det hvite synker til bunnen) og det gule fettet legger seg øverst. Hell fettet over i glass. Gjerne gjennom et kjøkkenhåndkle for å være helt sikker på å ikke få med melkeproteiner. Smakfult alternativ til olje, som egner seg ekstra fint til steking og der man ellers ville hatt smør. Holder seg dessuten flere uker framme på benken.

Grønnkålpesto
- 100 gram grønnkål (uten stilk)
- En neve valnøtter/ cashewnøtter ( ca 40 gram)
- 1 dl olivenolje
- 3 ss sitronsaft
- en liten fed hvitløk
- havsalt

kok grønnkålen i vann i omtrent 10 minutter. I mens knuser du nøtter til finmalt konsistens i en blender/ stavmikser. Sett kaserollen med grønnkål under krana når den er ferdig kokt og la kalt vann renne over til den blir avkjølt. Ta ut grønnkålen, klem ut vann og ha over i blenderen tilsett, malte nøtter, hakket hvitløk, olje og sitron og litt havsalt og bland til grønnkålen er finhakket. Smak eneventuelt til med mer salt og kanskje også litt pepper eller cilipulver. Du kan også lage pesto av andre grønne blader som f.eks basillikum eller spinat. Så det er bare å prøve seg fram.


Fermentert surkål

-1 økologisk hodekål (best med nykål)
- 2  stk gulrot
- 2 flate barneskjeer salt. Noe mer om du bruker maldonsalt.

Grovrasp grønnsker. Legg i en ildfast form, dryss over salt og klem ut væsken med hendene. Rene hender er et must for å unngå uønsket bakterievekst under fermenteringen. Min erfaring er at det er enklere og raskere å klemme ut vann fra en nyplukket, fersk kål. Putt den skvisede kålen litt etter litt ned i et glass med vid åpning og skvis den utterligere ned i glasset ved å stampe med knyttneven så mer saft frigjøres. Til slutt skal væsken stige over selve grønnsakene. Dette er veldig viktig! Ikke fyll glasset helt opp, da innholdet vil utvide seg noe. La stå i romtemperatur i 3-7 dager med lokket løst på. Luft må slippe til. Når det er ferdig avhenger av bl.a. romtemperatur. Du kan lukte og smake når det er passe surt. Oppbevares deretter i kjøleskap. Du kan forsyne deg med en gang, men smaken blir bare bedre og bedre desto lengere den står, og skal etter det jeg har hørt være på sitt beste etter 6 måneder i kjøleskpet. Smaker herlig syrlig da all søtsmak som naturlig finnes i grønnsakene blir spist opp av bakterier. Surt og godt! Innta gjerne litt hver dag i moderate mengder. Jeg liker det best som tilbehør til middag og kjøttmat. Kan gjerne stekes i panne og spises attåt pølser. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar